Fascia – Bindevæv

Fascia – Et univers i sig selv

Fascia (på latin betyder det ‘bånd eller ‘bandage’) er en form for bindevæv, der smører, organiserer og binder strukturerne i kroppen sammen.

Fascia er blevet et buzz-ord indenfor områderne holistisk medicin, krops- og bevægelsesterapier i de senere år på grund af forskeres interesse. Denne intense undersøgelse af bindevævssystemet afslører en fascinerende dimension af menneskets anatomi, der åbner en gateway til at forbinde krop med sind og følelser, da det uddyber og beriger vores forståelse og behandling af fysisk smerte. Dette naturlige indbyrdes forbundne forhold mellem sind-krop-følelser er kernen i mange ældgamle helbredelsesmetoder.

 

Der er 3 typer fascia:

Overfladisk fascia:  Et fedtlag direkte under huden.

Dyb fascia: Et lag, der omgiver individuelle muskler og grupper af muskler.

Visceral fascia: Et lag, der primært findes i bughulen.

I forbindelse med kropsarbejde er vi primært interesseret i den dybe fascia, et lag af tæt bindevæv, der gennemtrænger og omgiver kroppens muskler, knogler, nerver og blodkar. Dette fascielag kan visualiseres som et stykke indpakning, der bogstaveligt talt dækker alle vores indre kropsdele, hvilket giver et spændingsnetværk af støtte og struktur til kroppen. Ligesom ledbånd, sener, brusk, knogler og fedt i vores kroppe, består fascia hovedsageligt af kollagen og grundsubstans.

Bindevævssystemet er flydende, og når det er i optimal funktion, er bindevævet afslappet og smidig, så musklerne kan glide jævnt frem og tilbage.

Dyb fascia er uden blodforsyningskar, men den er rigt forsynet med nerveender, der rapporterer tilstedeværelsen af ​​smerte (nociceptorer), ændringer i bevægelse (proprioceptorer), ændringer i tryk og vibrationer (mekanoreceptorer), ændringer i det kemiske miljø (kemoreceptorer) og bølgen i temperatur (termoreceptorer). Bindevævssystemet kan derfor betragtes som et indbyrdes forbundet sekundært nervesystem, som overfører energi og information fra top til tå. Med dette i tankerne kan vi begynde at forstå, hvorfor en smerte i en del af vores krop nogle gange kan sprede sig til andre tilsyneladende tilfældige, ikke-relaterede kropsdele.

Bindevæv kan trække sig sammen og slappe af uafhængigt af de muskler, det omgiver, og derfor reagerer det på stress, uden at vi ved det. Fysiske eller følelsesmæssige traumer, ardannelse, betændelse, manglende bevægelse eller overforbrug og dårlig kropsholdning kan alle føre til en fortykkelse af fascien, hvilket gør den mindre bøjelig og forårsager begrænset bevægelse, usunde holdemønstre og smerte. En måde at opleve denne effekt på er under vores nattesøvn. Kroppen er stadig … ingen bevægelse. Fasciaen bliver naturligt tykkere. Det er derfor, vi føler os mindre fleksible om morgenen og ofte ønsker at strække vores krop, når vi vågner. I kropsdele, hvor fascien forbliver fortykket og sammentrukket, kan vi med tiden opleve kroniske smerter og miste vores evne til at bevæge os frit.

Fascia reagerer også på vores følelsesmæssige tilstande og holder på følelsesmæssige minder. Østlig helbredelsespraksis, såsom traditionel kinesisk medicin og akupunktur, har længe kendt til denne sammenhæng mellem kroppens væv og vores følelser, og der er nu stigende videnskabelige beviser for, at tristhed, angst, smerte og tidligere traumer kan fordybe sig dybt i bindevævet.

Bindevævets rolle er at give et støttende system af “Tensegrity”. Udtrykket tensegrity er en kombination af ordene “spænding” og “integritet”. Tensegrity beskriver bindevævets funktion til at stabilisere skelettet. Uden fascien ville vores knoglestruktur simpelthen kollapse til jorden, da skeletknogler faktisk flyder frit og adskilles fra hinanden i stedet for at være pænt stablet oven på hinanden. Når fascien er sund, fordeles belastningen jævnt over hele strukturen, hvilket holder kroppen oprejst, fleksibel og smertefri.

Priser